Šarenilo u senci ''Neveste Jadrana''

10:00

Source


Svi smo već čuli za nju, velelepnu nevestu jadranskog mora. Jedno od najneobičnijih kutaka planete zemlje. Grad na neverovatnih 118 ostrva! Grad bez motornih vozila, bez puteva i sa mnogo mostova. Grad koji je Tomas Man još početkom dvadesetog veka nazvao ''najneverovatnijim gradom od svih gradova'', grad koji tone u svom najlepšem sjaju i procvatu. To je prva dama možda i drugog po veličini Sredozemnog zaliva, to je Serenissima!

Međutim, u senci Venecije i njene velike slave, ostala su mnoga druga naselja u njenoj okolini. Meni je za oko zapao Burano i danas ću vam napisati par redova o ovom simpatičnom naselju udaljenom svega 7 km od najveće zvezde italijanske jadranske obale. Burano je dakle ostrvo, koje je poput grada krilatog lava, ispresecano mnogobrojnim kanalima i povezano mostovima. Nekada je ovo mestašce bilo nadaleko poznato po čipkarstvu a danas po svom šarenolikom izgledu. Istini za volju, Burano nema ni desetinu onoga što Venecija može da vam ponudi ali specifičnost ovog malog naselja, od svega četiri hiljade stanovnika, je očigledna. Legenda kaže da su fasade kuća na ostrvu Burano bojene jarkim bojama kako bi domovina, svojim ribarima, bila što uočljivija u magli i kako bi se bezbedno vratili sa pučine. Danas, ipak, šarene fasade imaju turistički značaj i privlače mnoge znatiželjne duše i svetske putnike. Ribarstvom se i dalje bavi dobar deo stanovnika ostrva ali se sve više mladih okreće turizmu i poboljšanju turističke ponude. Ako posetite Veneciju kupite vaporetto pass i za 20e vozite se neograničeno tokom 24h lokalnim linijama na brodićima koji vas, između ostalog, mogu odvesti i do Burana! :)
Photos: 1/2/3/4/5/6/7

You Might Also Like

6 коментара

 1. Obožavam ovakve postove,posebno jer obožavam da saznajem o novim mestima i putujem.Svaka čast ❤.

  mywonderland-xoxo.blogspot.com

  ОдговориИзбриши
 2. Mnogo volim ovakve postove, uvek upoynam nešto novo u vezi ovog neverovatnog sveta. Toliko prelepih mesta na Zemlji, a mi još ne znamo za njih.

  LifeInMyStyle | Mornig routine - November edition

  ОдговориИзбриши
 3. Ovo je stvarno san snova, prosto sam oduševljena! <3

  Marsyly

  ОдговориИзбриши
 4. slike su predivne. Bas bih volela da zivim u nekomod gradova prikazanih na slikama.
  Vratila sam se na blogu, poseti ako hoces.

  http://inmyownworld321.blogspot.com/

  ОдговориИзбриши
 5. Bekesim jos jedno mesto koje izgleda prevrhunski i koje bih vikeka da posetim l. Apsolutno sjajno
  novi post:Teen Queen

  ОдговориИзбриши

Radujem se svakom komentaru koji mi ostavite! :)

Subscribe