Amazing places: Burges

10:00Zabrinuću se ako niste čuli za Briž :) 
Šalim se, nismo svi opterećeni poznavanjem malih gradića (kao neki - hoću reći ja). Obožavam istraživanja za ovu seriju postova. Toliko se udubim da mi je teško da se posle vratim u stvarnost. 


Dakle, danas za vas, četvrti post iz serije postova Amazng places. Posle Halštata, Positana, Alačatija pišem vam o Brižu, simpatičnom belgijskom gradiću koji se nalazi na severozapadu zemlje u pokrajini Flandrija. Prvo naselje na mestu ovog grada podignuto je daaaavne 892. godine. Briž ima dugu istoriju kao međunarodna trgovačka luka. Ukoliko poznajete geografiju pomislićete da sam luda. Kakva trgovačka luka kad Briž ni ne izlazi na more niti ima plovnu reku? Tačna konstatacija. Bravo za poznavanje karte. Minus za poznavanje opšte kulture. Briž ne izlazi na more...više. Izlazio je nekada. Početkom 12. veka, jedna od najvećih poplava ikada zabeleženih u Belgiji, potpuno je izmenila obale Flandrije. Pa je Briž od pomorskog naselja postao kontinentalni gradić. Međutim, vredni Belgijanci napravili su kanal koji je Briž spojio sa morem te se to zvanje ''međunarodne luke'' održalo još par vekova. Međutim, zbog ne održavanja kanala on je potrajao samo do 15 veka kada je Briž potpuno i ''zauvek'' odvojen od mora po pitanju plovidbe velikim brodovima. Kad kažem ''zauvek'' mislim dok grad nije toliko porastao da se proširio do samog mora te jedna njegova opština danas izlazi na more i naravno, u toj opštini se nalazi i luka. 
Ne znam da li su nas to učili u školi ili se to jednostavno stiče godinama ili sam ja neki kvazi talenat - čim znam lokaciju grada, znam sve o njemu. Dobro ne baš sve ali u vrlo kratkim crtama mogu da zaključim neke stvari. Na primer: Ako je Briž luka to znači da je trgovina značajno uticala na razvoj naselja. Trgovina uvek donosi novac, promet, turizam.. što dalje znači da to mesto mora biti bogto. Ako je mesto bogato zasigurno ima razvijenu arhitekturu, umetnost, kulturu i dosta stanovnika. Dosta stanovnika uvek impliciraju na razvoj religije i gradnju sakralnih (religijskih) objekata. S obzirom da nijedno naselje na planeti nje satkano samo od bogatih ljudi verujem da siromašniji žive uz obalu, gde ribare i tako preživljavaju. I eto..Sve o Brižu na osnovu njegovog geografskog položaja i logičnog zaključivanja :) Možda bih dodala još poneku reč o nekim istorijskim činjenicama koje su mi poznate još iz srednje škole o samoj Belgiji, kao državi ali ovaj post je već i onako predugačak. :) Hvala što ste pročitali do kraja :)Photos: Pinterest, edited by me.Burges on the menu!
One of the most beautiful Belgian cities. Really historical, romantic and gothic. I am in love. Looks like Belgian Venice right? So it is kind of. :) I wont talk about it (like I did in Serbian language). Why? Because it soo much amazing texts on the web - like THIS ONE. In Serbian you cant find texts like this so I wrote it. But you can read this one because it is really good. Even better then mine in Serbian.
You Might Also Like

9 коментара

 1. Ovaj gradic izgleda predivno i ocaravajuce! Ti si se jos jednom potrudila da nam docaras sve ovo prelepim slikama i savrseno ispisanim i smisljenim tekstom. Svaka ti cast Andrijana! Divan post. ♥

  http://styleonfirstplace.blogspot.com/

  ОдговориИзбриши
 2. Gradic je stvarno predivan i divno si ga opisala, a o slikama necu ni pricati. ♥ Povijest ovog gradica je stvarno zanimljiva, nikad ne bih ocekivala nesto tako. Stvarno bih ga voljela posjetiti, i nadam se da cu uskoro imati priliku.

  ОдговориИзбриши
 3. Wow great photos!

  http://beautyfollower.blogspot.gr/2015/07/giveaway-evil-eyetote-bag.html

  ОдговориИзбриши
 4. Tek sam sada čula za ovaj gradić i oduševljena sam. Slike su predivne,a i kako si ga opisala. ♥

  ОдговориИзбриши
 5. Beautiful photos!

  Please join the giveaway on my blog
  http://helderschicplace.blogspot.com/2015/07/watermelon-jollychic-giveaway.html

  ОдговориИзбриши
 6. Prvi put čujem za ovaj gradić, ali sam iskreno oduševljena time kako si nam ga objasnila. U kratkim crtama, bez odugovlačenja i nepotrebnih činjenica. Slike su i više nego predivne! <3

  http://anjalittleworldd.blogspot.com/

  ОдговориИзбриши
 7. Nikad čula za ovaj gradić a izgleda kao iz bajke. ♥♥

  ОдговориИзбриши
 8. Nikada me nisu zanimali ovi mali gradići,ali kada sam videla koliko je ovo lepo odusevila sam se bas,bas.

  Flyovanje.blogspot.com

  ОдговориИзбриши

Radujem se svakom komentaru koji mi ostavite! :)

Subscribe